Build css navigation bar of

Sunday, 22 October 2017

1.2 Peralatan Penyajian

Peralatan penyajian hidangan meja dikategorikan seperti yang berikut :


Kebanyakkan hotel atau restoran menggunakan alatan flatware, kutleri dan hollow ware yang diperbuat daripada keluli kalis karat kerana bahan ini ringan, tidak mudah berkarat atau tercalar dan tahan lama. Peralatan daripada perak juga ada digunakan tetapi hanya hanya di restoran atau hotel lima bintang sahaja. Pada kebiasaannya, peralatan ini digunakan untuk tetamu khas


2.1.        Peralatan Flatware, Silverware dan Kutleri



2. Peralatan Hollow Ware


Pengendalian, penjagaan dan penyimpanan peralatan penyajian

       i.        Cuci peralatan dengan segera selepas digunakan
      ii.       Gunakan air sabun suam, bilas dan keringkan
    iii.       Susun peralatan yang bersih ke dalam laci atau kotak yang beralas kain dan simpan mengikut jenisnya
    iv.       Bagi alatan yang diperbuat daripada perak, gunakan bahan pencuci dan pengilap khas. Gilap alatan itu dahulu. Kemudian, basuh alatan dengan air sabun suam untuk menghilangkan bau bahan pengilap, bilas dan keringkan. Simpan di dalam almari yang bertutup untuk mengelakkan alat tersebut daripada menjadi pudar.

3. Tembikar/Chinaware (Crockery)


Terdapat pelbagai warna corak dan tembikar yang menarik di pasaran masa kini. Sesebuah organisasi penyajian biasanya akan memiliki peralatan tersebut mengikut warna atau tema di restorannya . Peralatan ini haruslah dijaga dengan cermat kerana harganya mahal.

Pengendalian, penjagaan dan penyimpanan tembikar/chinaware
                                                    
                      i.        Peralatan ini perlu dikendalikan dengan cermat kerana mudah pecah         
                    ii.        Basuh peralatan ini berasingan dengan peralatan lain. Contohnya peralatan seperti glassware,flatware,kutleri dan hollow ware.
                  iii.        Basuh dengan air suam bersabun dan gunakan span atau berus lembut 
                  iv.        Bilas dan lap alatan ini hingga kering
                   v.        Simpan peralatan mengikut saiznya dan elakkan daripada menyusunnya terlalu padat kerana peralatan ini mudah pecah atau retak.
                 vi.        Pastikan tempat penyimpanan rata dan kuat kerana peralatan tersebut berat.


4.    Glassware

Terdapat pelbagai bentuk gelas serta kegunaannya. Reka bentuk yang menarik akan menambahkan seri pada kesulurahan ruang restoran. Muatan cecair disukat dalam bentuk unit fluid (fl.oz) atau sentiliter, iaitu 250ml=10 fluid dan oz=28 cl

Pengendalian, penjagaan dan penyimpanan                                                                                                              

                      i.        Gelas hendaklah dibasuh berasingan dengan peralatan lain.
                    ii.        Basuh gelas dengan air suam bersabun, bilas dan toskan dalam rak.
                  iii.        Simpan gelas di tempat khas dengan cara yang berikut:                                                        
a.    Jika gelas kerap digunakan, biarkan gelas berada pada kedudukan biasa (mulut gelas menghadap ke atas.
b.     Jika tidak, telangkupkan gelas supaya habuk tidak berkumpul.
c.    Simpan di dalam kotak atau bekas bertutup 
d.    Glassware berkaki digantung secara telangkup.  

1 comment:

  1. According to Stanford Medical, It's really the one and ONLY reason this country's women get to live 10 years more and weigh 42 lbs less than we do.

    (And by the way, it has totally NOTHING to do with genetics or some secret-exercise and EVERYTHING about "HOW" they eat.)

    BTW, I said "HOW", not "WHAT"...

    Tap this link to uncover if this quick questionnaire can help you release your real weight loss potential

    ReplyDelete