2.2 PENGGUNAAN
SERVING GEAR
Kemahiran
menggunakan serving gear adalah amat
penting kepada pramusaji supaya makanan boleh disajikan dengan pantas, cekap
serta menarik.
i.
Peralatan yang digunakan ialah sudu hidang dan garpu hidang / sudu besar dan garpu besar.
ii.
Apabila menyaji makanan, pinggan hidang
diletakkan di atas tapak tangan
kiri yang di alaskan dengan kain layan yang dilipat segi empat sama.
iii. Serving
gear
dipegang dengan tangan kanan. Pramusaji akan berdiri di sebelah kiri tetamu.
Pinggan hidang perlulah hampir dengan pinggan makan tetamu dan makanan disepit
dengan serving gear serta diletakkan
di atas pinggan makan.
iv.
Untuk hidangan Barat, masakan utama seperti
ayam, daging atau ikan diletakkan di
dalam pinggan makan di hadapan tetamu, manakala sayur- sayuran di tepid an di hadapan masakan utama.
v.
Untuk hidangan timur, nasi diletakkan di
dalam pinggan makan di hadapan tetamu,
manakala lauk pauk seperti ayam, daging, ikan dan sayur-sayuran di letakkan di tepi dan di hadapan nasi.
As stated by Stanford Medical, It is indeed the one and ONLY reason this country's women live 10 years longer and weigh on average 19 KG less than we do.
ReplyDelete(By the way, it really has NOTHING to do with genetics or some secret exercise and really, EVERYTHING around "HOW" they are eating.)
P.S, What I said is "HOW", not "WHAT"...
Click this link to find out if this quick quiz can help you find out your real weight loss possibility