Build css navigation bar of

Sunday, 22 October 2017

2.2 Penggunaan Serving Gear

   2.2   PENGGUNAAN SERVING GEAR



Kemahiran menggunakan serving gear adalah amat penting kepada pramusaji supaya makanan boleh disajikan dengan pantas, cekap serta menarik.

                      i.        Peralatan yang digunakan ialah sudu hidang dan garpu hidang / sudu besar dan garpu besar.

                    ii.        Apabila menyaji makanan, pinggan hidang diletakkan di atas tapak tangan kiri yang di alaskan dengan kain layan yang dilipat segi empat sama.

                   iii.        Serving gear dipegang dengan tangan kanan. Pramusaji akan berdiri di sebelah kiri tetamu. Pinggan hidang perlulah hampir dengan pinggan makan tetamu dan makanan disepit dengan serving gear serta diletakkan di atas pinggan makan.

                   iv.        Untuk hidangan Barat, masakan utama seperti ayam, daging atau ikan diletakkan di dalam pinggan makan di hadapan tetamu, manakala sayur- sayuran di tepid an di hadapan masakan utama.

                    v.        Untuk hidangan timur, nasi diletakkan di dalam pinggan makan di hadapan tetamu, manakala lauk pauk seperti ayam, daging, ikan dan sayur-sayuran di letakkan di tepi dan di hadapan nasi.

1 comment:

  1. As stated by Stanford Medical, It is indeed the one and ONLY reason this country's women live 10 years longer and weigh on average 19 KG less than we do.

    (By the way, it really has NOTHING to do with genetics or some secret exercise and really, EVERYTHING around "HOW" they are eating.)

    P.S, What I said is "HOW", not "WHAT"...

    Click this link to find out if this quick quiz can help you find out your real weight loss possibility

    ReplyDelete